TATTOO, PIGMENT VERWIJDEREN


TATTOO, PIGMENT VERWIJDEREN

De techniek van Tattoo  verwijderen / Tatoeage verwijderen

Op dit moment worden met de Q-Switched Nd YAG laser de beste resultaten behaald. Deze laser staat voor een minder pijn, ongemak of bijwerkingen. De YAG laser werkt volgens het principe van de selectieve fotothermolyse. De laser produceert een zeer smalle lichtbundel. Hierdoor kan er met grote precisie worden gericht. Bij het plaatsen van een tattoo wordt de inkt via de tatoeagenaald in de huid aangebracht, de huid geneest en de inkt zit ingekapseld in de "dermis" op ongeveer 1,5 - 2mm diepte. De lichtbundel van de Q-switched yag laser gaat door de "epidermis" of bovenste huidlaag en zal de inkt verwarmen.

De laser breekt de tatoeage in de huid af door de pigmenten van de verf in microscopisch kleine deeltjes te schieten.

Het licht van de YAG laser wordt zeer goed geabsorbeerd door alle denkbare kleuren die in een tattoo kunnen voorkomen.

De kleuren zwart en donkerblauw zijn vrij snel verdwenen.

Bij groen, rood, paars en licht blauw zijn er vaak meer laserbehandelingen nodig.

Door een zeer korte laser impuls van 2 NS (2 duizendste van een seconde) te gebruiken, veroorzaakt het laserlicht een explosie van energie in de inkt van de tattoo.

De laserpuls duurt zo kort dat alleen de inkt hierdoor opgewarmd zal worden.

Is de duur van de laser impuls te lang, dan wordt ook de huid te veel verwarmd (dit verschijnsel is het grootste probleem bij oudere en andere type lasers).

Door het "laser shot" wordt de inkapseling van de inkt deeltjes opengebroken.

De inkt deeltjes worden hierdoor steeds verder vergruist in zeer kleine deeltjes.

Zo worden de steeds kleiner gemaakte inktdeeltjes in de komende weken daarna via de natuurlijke weg (urine, enz.) afgevoerd.


Welke contra indicaties zijn er?

 • Zwangere vrouwen: of die zwanger willen worden. Het is nog niet voldoende onderzocht maar kan een risico vormen voor de foetus.
 • Borstvoeding: dit weer in verband met dat er nog niet voldoende informatie is en het kan een risico vormen voor de foetus.
 • Chemotherapie: binnen 6 maanden door gevoeligheid voor licht en het verzwakte immuunsysteem.
 • Verbrand door de zon op de tattoo en er omheen.
 • Recent gezette tattoo's: dit in verband met het nog te helen van de huid. Dit is mogelijk na ongeveer zes maanden.
 • Suikerpatiënten, wegens medicijn gebruik waardoor de huid dunner en teer wordt. Hier kan een hoger infectie gevaar optreden. Alleen in overleg met uw huisarts.


De behandeling

De behandeling zelf is niet pijnloos, het voelt aan als een elastiekje dat klapt op je huid.

Er zijn gemiddeld 4 tot 12 behandelingen nodig om een tatoeage geheel te laten verdwijnen. Amateur tatoeages kunnen vaak met 3-5 behandelingen geheel verwijderd worden. Bij professionele tatoeages ligt dit aantal tussen de 5-15 behandelingen tot de tatoeage geheel verwijderd is. Tussen twee behandelingen zit altijd 5 tot 10 weken. Het lichaam heeft deze tijd nodig om geheel te herstellen. Het is totaal nutteloos om frequenter te behandelen want het lichaam moet de losgeraakte inktdeeltjes afvoeren, en dat heeft tijd nodig. Het is niet zo dat de tatoeage sneller verdwijnt als er sneller behandeld wordt. Sterker nog, de kans op pigmentatie en littekenweefsel wordt hierdoor aanzienlijk groter. Donkere huidtypes moeilijker te behandelen zijn omdat de laser kan reageren op de huidskleur. Door maar 3 keer per jaar een laserbehandeling uit te voeren wordt de huid minimaal belast.
 
Er zijn echter grote verschillen in het aantal behandelingen,
afhankelijk van;
 
- het gebruikte kleurstof,
- de hoeveelheid ingebrachte kleurstof  
- de persoonlijke constitutie van de huid
- is de tattoo door een amateur of een professional aangebracht
- de tijd dat de tattoo erop zit, hoe ouder de tattoo hoe minder behandelingen dat je nodig hebt
- hoeveel water u drinkt

Let wel op 
in praktisch alle gevallen verdwijnt de tattoo geheel, maar dit kan ik van tevoren niet 100% garanderen dit heeft oa te maken met het aantal metaal oxides die gebruikt werden in de inkt bij tattoos.
Vanaf januari 2005 mogen er geen zware metalen meer gebruikt worden in de inkt deze worden moeilijker afgevoerd door het lymfesysteem.

Verdoving

U kunt bij uw huisarts een tubetje Emla crème vragen. Deze crème wordt o.a. uitgeschreven  als verdoving bij kleine ingrepen. De werkzame stoffen in Emla zijn: lidocaïne en prilocaine. Emla staat voor: Eutectic Mixture of Local Anesthetics.
Een zeer klein percentage van de bevolking is gevoelig voor plaatselijke verdovingen van het amide-type. Deze mensen weten dit vaak doordat ze bij de tandarts op een verdoving hebben gereageerd.

Wordt u dus gewoon verdoofd bij de tandarts, kunt u Emla crème gewoon gebruiken.

Na de laserbehandeling

Tijdens de laserbehandeling zal er tijdelijk een witte verkleuring van de huid optreden. Dit tijdelijke onschuldige neveneffect heet "laser snow". Deze witte verkleuring verdwijnt binnen 15 minuten na de laserbehandeling. Er zal ook een lichte roodheid en zwelling van de huid optreden. De pijn en branderigheid die direct na de laserbehandeling ontstaat, kunnen worden verminderd door de plekken een paar minuten te koelen met coldpacks, natte kompressen of ijsklontjes (in een plastic zakje in een washandje). Het koelen vermindert ook de zwelling. Wanneer de napijn te heftig wordt, kunt u gerust een pijnstillend middel innemen. Na de laserbehandeling kunnen er korstjes en kleine blaartjes ontstaan, binnen 2 weken zal de huid weer genezen zijn.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen
Indien de behandelde huid pijn gaat doen, gaat zweren en zwellen met pusvorming is het mogelijk dat er een huidinfectie is opgetreden. Dit komt echter heel zelden voor.

Advies:

 • Vermijd zwemmen of contactsporten wanneer er nog schilfertjes aanwezig zijn.

 • 2 weken voor en na de behandeling mag u niet in de zon of onder de zonnebank.

 • 1 week geen sauna 

 • De genezing van het behandeld huiddeel gaat gepaard met de vorming van donkergekleurde oppervlakkige schilfertjes die na 3 tot 5 dagen vanzelf loslaten.  Deze schilfertjes geven soms veel jeuk. Het is belangrijk om er dan niet aan te zitten of te krabben. Dit kan littekenweefsel veroorzaken.

 • Heet douchen is dezelfde dag niet toegestaan. Daarna mag u weer gewoon douchen maar de behandelde huid mag u alleen met een doek droog deppen en niet hard wrijven ! 

 • 2 dagen de tatoeage niet afdekken. De huid moet kunnen ademen.

 • Minimaal 1,5 liter water drinken per dag. Dit zorgt voor een snellere afvoer van de pigmenten.

Typisch neveneffect van tattoo verwijdering.


Hyperpigmentatie: Overproductie van melanine omdat het systeem overreageerd op de absorptie van de laserenergie door melanine.

Roodheid: Het immuunsysteem reageert; dit is normaal. De huid kan gevoelig zijn en er kan sprake zijn van zwelling en kneuzing.

Blaren: Waarschijnlijk de meest voorkomende bijwerking. De blaren kunnen over het hele gebied opkomen, dit is een normaal genezingsproces. Bij de ND yag laser zullen dit kleinere blaren zijn.

Korsten: Dit kan voorkomen, vooral bij behandelingen waar bloed bij vrij komt. Korsten moeten zo lang mogelijk blijven zitten, ter voorkoming van infectie's en littekens.

Hypopigmentatie: Verlies van kleur in de huid wegens vernieling van melanine; dit is tijdelijk, dit verlies lost zich vanzelf op binnen weken of maanden als er weer nieuwe melanine wordt aangemaakt.

Tatoeage verwijdering dmv een Q switched Nd YAG laser is in principe een veilige behandelingsmethode, die echter enkele mogelijke bijwerkingen met zich meebrengt.

Een zeer zeldzame bijwerking is littekenvorming.
Dit wordt vooral gezien als de huid te sterk wordt verwarmd door het (door de laser) verhitte pigment.
Ook infecties van de huid kunnen aanleiding geven tot littekenvorming. Littekenvorming kan niet in alle gevallen voorzien of voorkomen worden en is helaas blijvend van aard.
Als u zich houd aan de geadviseerde voorzorgsmaatregelen is de kans zeer klein.


De resultaten

De resultaten met Q-Switch Nd YAG LASER zijn verbluffend,
de behandelde plaatsen laten nauwlijks of geen sporen achter van behandeling doordat er alleen maar juist met de Q Switch Nd YAG LASER  omgegaan kan worden en daardoor beschadigingen vrijwel uitgesloten worden.


Prijzen voor het verwijderen van tatoeages
    Prijzen zijn per behandeling

                                                                                                                                                                                                                                                                        

Kleine tatoeage/ pigment
Tot enkele punten€ 35,-
 Bijv. naam klein€ 45,-
 Bijv. naam groot > (7 cm) € 55,-

    

                                                                

tatoeage opp. tot 10 cm2€ 60,-
tatoeage opp. 10 tot 15 cm2€ 65,-
tatoeage opp. 15 tot 20 cm2€ 70,-
tatoeage opp. 20 tot 25 cm2€ 80,-
tatoeage opp. 25 tot 30 cm2€ 90,-
tatoeage opp. 30 tot 35 cm2€ 100,-
tatoeage opp. 35 tot 40 cm2€ 110,-
tatoeage opp. 40 tot 45 cm2€ 120,-
tatoeage opp. 45 tot 50 cm2   €130,-

    Groter dan 50 cm2   € 10.- per 10 cmextra


De prijs berekenen gaat als volgt:
De lengte maal de breedte word het aantal cm...
Maar zit daar vaak wel onder.

Als je meerdere tattoos laat verwijderen maak ik een mooi prijsje
maar dat is in overleg als je hier bent zodat ik alles kan zien.


Permanente make-up wenkbrauwen of lipliner verwijderen € 50,- (geen ogen)

    Betalingen dienen plaats te vinden per behandeling

LET OP: Ditformulier (klik op de link) moet u invullen bij mij als u met een behandeling wiltbeginnen. Zonder dit formulier word er geen behandeling gedaan.


    

 Het verwijderen van tattoo voor en na 7 behandelingen

    

 Het verwijderen van tattoo voor en na de behandeling